Dodatki do żywności- dobro czy zło?

 Dodano: 04-05-2018

Chyba jeszcze nigdy przygotowując artykuł nie znalazłam tak sprzecznych informacji dotyczących dodatków do żywności czy suplementów diety. Dlatego w tym artykule postanowiłam opierać się wyłącznie na doniesieniach naukowych. Oczywiście nie jestem w stanie omówić tutaj wszystkich dodatków wiec posłużę się swoją własną klasyfikacją, czyli, o co najczęściej pytają mnie moi klienci.

Najwięcej pytań dotyczy stearynianu magnezu- jak zaczęłam szperać w Internecie to przestałam się dziwić-, dlatego to właśnie temu panu poświęcę trochę więcej uwagi.

STEARYNIAN MAGNEZU to związek zbudowany z dwóch cząsteczek kwasu stearynowego i magnezu. Kwas stearynowy jest nasyconym kwasem tłuszczowym i możemy znaleźć go w wielu produktach spożywczych, głównie zwierzęcych i roślinnych tłuszczach. Przykładami takiego pożywienia mogą być kakao, siemię lniane, jaja, sery, orzechy, łosoś, które zawierają znaczące ilości kwasu stearynowego. Jego właściwości „poślizgowe” są wykorzystywane do produkcji leków/ suplementów. Przeszukując Internet napotkałam na jego skrajnych przeciwników, którzy argumentują jego szkodliwość zawsze w ten sam sposób, (co dziwne nawet tekst był taki sam), że, ponoć tworzy w jelitach powłokę pokrywającą jelita i tym samym utrudnia wchłanianie czy namnażanie się bakterii jelitowych. W internecie krąży również plotka, jakoby stearynian magnezu upośledzał funkcje limfocytów T i B, które są ważnymi elementami naszego układu immunologicznego. Słowo PONOĆ jest tutaj kluczowe, ponieważ w całym PubMedzie ani literaturze naukowej nie znalazłam, żadnych badań potwierdzających tak szkodliwe działanie tej substancji.

Można przypuszczać, że jest to substancja szkodliwa przy nadmiernym użyciu-, co też zaznaczają jego przeciwnicy-, ale nikt nie podaje, co to znaczy „nadmierna ilość”. Należy pamiętać, że wystepuję w np. czekoladzie gdzie spożywamy go raczej w niekontrolowanych ilościach natomiast w farmaceutykach jego ilość pozostaje pod ścisłą kontrolą i wtedy jest dla nas bezpieczny.

Poniżej umieszczam jeszcze kilka dodatków do żywności z podziałem na trzy grupy:

1.NIEBEZPIECZNE/SZKODLIWE

– żółcień pomarańczowa- częsty dodatek do galaretek, żelków, cukierków, ale i również produktów farmaceutycznych w tym np. syropów dla dzieci

– czerwień koszelinowa- zastosowanie jw.

– E-150 tzw. karmel i jego rożne odmiany- stosowany do napojów typu coca-cola, czekolad, piwa, ale także produktów mlecznych

– E- 251- azotan sodowy- RAKOTWÓRCZY!! – stosuje się do peklowania mięs i wędlin

  1. PODEJRZANE

– E- 951 Aspartam i inne substancje słodzące sacharyna, sukraloza- stosowany do produkcji napojów, batonów, produktów dietetycznych typu light

–  E- 210 kwas benzoesowy- wykorzystywany w produkcji suplementów, soków owocowych, gum do żucia

– E- 220 dwutlenek siarki  oraz 221 do 228 sole kwasu siarkowego- używane do produkcji suplementów, owoców suszonych, win, piwa i pieczywa

  1. BEZPIECZNE

–  guma guar, arabska, ksantynowa- stosowane do produkcji suplementów, tabletek, wykorzystywane w cukiernictwie

– ksylitol, sorbitol- jako substancje słodzące  wykorzystywane do produkcji suplementów, leków i żywności dla diabetyków

– E-160 kapsantyna- czerwony barwnik stosowny w przemyśle spożywczym

– E-330  kwas cytrynowy i jego brat E-331 cytrynian sodu- wykorzystywany do produkcji suplementów i jako główny składni „kwasku cytrynowego” oraz napojów gazowanych

– stearynian magnezu

 

Podsumowując, podchodźmy do naszego zdrowia z rozsądkiem, nie dajmy się zwariować. Jeżeli łykasz kapsułkę czy tabletkę to chyba raczej się orientujesz, że nie wyrosła ona na drzewie. Oczywiście byłoby idealnie gdyby nie było żadnych dodatków do suplementów czy żywności, ale w dzisiejszych czasach to jest raczej niemożliwe.

W tym miejscu posłużę się sentencją Paracelsusa:

Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę.

 

ŹRÓDŁA

  1. Steinberg FM, Bearden MM, Keen CL. Cocoa and chocolate flavonoids: implications for cardiovascular health. J Am Diet Assoc. 2003 Feb; 103(2):215-23.
  2. Babu US, Bunning VK, Wiesenfeld P, Raybourne RB, O’Donnell M. Effect of dietary flaxseed on fatty acid composition, superoxide, nitric oxide generation and antilisterial activity of peritoneal macrophages from female Sprague-Dawley rats. Life Sci. 1997; 60(8):545-54.
  3. Søndergaard D, Meyer O, Würtzen G. Magnesium stearate given perorally to rats. A short term study. Toxicology. 1980; 17(1):51-5.
  4. Tebbey PW, Buttke TM. Molecular basis for the immunosuppressive action of stearic acid on T cells. Immunology. 1990; 70: 379-384.
  5. Zając A,  Zydek G, Michalczyk M, Poprzęcki S, Czuba M,  Gołaś A, Boruta- Goiny B,  Żywienie i suplentacja w sporcie, rekreacji i stanach chorobowych, Katowice 2014, 379-382
  6. Bruno G. Examining the stearic acid and magnesium stearate. Vit Retailer. 2013; 35: 52-56.

Dane kontaktowe

Masz pytania? Zadzwoń lub napisz do nas.

Tel:  536 468 046

E-mail:  info@probio-fit.pl

Imię

Adres e-mail

Temat

Wiadomość